Viamichelin útvonaltervező

Összesen nyolc nyelven elérhető a Viamichelin nemzetközi útvonaltervező, többek között angol, német, olasz nyelven. Az útvonalterv készítőt az angol verzíón keresztül mutatjuk be.

A főoldalon a bal oldali sávban azonnal megadhatjuk az induló (Departure) és a célállomást (Destination). Válasszunk országot a lenyíló ablakban, majd a felső sorba adjuk meg az várost, irányítószámot, az alsó részen az utca, házszámot.

Menük, lehetőségek:

Az útvonal számításánál 5 lehetőség közül lehet választani.

Michelin ajánlása (Michelin recommended)

A Michelin útvonaltervező által javasolt útvonal, biztonságos és egyszerű, a legkevesebb forgalom korlátozással (útfelbontás stb.)

Leggyorsabb (Quickest)

Ez a módozat biztosítja a legrövidebb menetidőt, a főutakat és különösen az autópályákat részesíti előnyben.

Legrövidebb (Shortest)

Az induló és célállomás közötti legrövidebb útszakasz, rövidebb utat, de általában hosszabb menetidőt eredményez a választása.

Takarékos (Economical)

további adatok

Üzemanyag takarékos változat, a fizetős szakaszok melőzése.

Nézelődő (sightseeing)

Festői útszakaszok, látnivalók érintése, turistautakhoz.

További opciók:

Megadható az indulás időpontja, így egyes forgalom lassításokról, lezárásokról is tudomást szerezhetünk, és ennek fényében változtathatunk egyes szakaszokon az útiterven. Választhatunk autó típus között (családi, kisméretű, kompakt, luxus), illetve az aktuális üzamanyag árat meg tudjuk adni euróban. Ha zöbb országban is fogunk várhatóan tankolni, adjunk meg egy átlagot, ezzel is pontosítva az üzemanyag költség kalkulációt.

Tervezzünk egyet:

útvonaltervezési adatok megadása

A próba útvonal induljon Kaposvárról és cél a romániai Brassó városa.

Első körben maradjunk akkor a Michelin által javasolt útnál, amihez rögtön két lehetőséget is kínál.

kaposvár -brassó e68kaposvár - brassó e60

Az alapdatokat gyorsan egyszerűen áttekinthetjük:

E68 változat -

Út hossza:
858 km

- ebből autópálya 280 km

Idő:
11 óra 36 perc

- ebből autópálya 2 óra 29 perc

Költségek:
92.27 EUR

ebből 76.48 EUR benzin és 15.79 EUR autópálya díj *

* minden esetben 7 napos díjjal számol a program

E60 változat -

Út hossza:
947 km

- ebből autópálya 402 km

Idő:
12 óra 26 perc

- ebből autópálya 3 óra 37 perc

Költségek:
102.49 EUR

ebből 86.70 EUR benzin és 15.79 EUR autópálya díj

Ha az összefoglaló alatti kis térképre kattintunk, akkor a részletes utat bemutató térképhez jutunk.

Michelin autóstérképMichelin autóstérkép közeli

A térkép a régről megszokott autós atlaszokra hasonlít, egy jó grafikájú, színes autótérkép. Nagyításnál kicsit furcsa, hogy a Google Maps térképnél megszokott dupla klikkre nem reagál, az egér görgőjét és a csúszkát használjuk a zoom funkcióhoz.

sebesség korlátozások

A térképen táblák és egyéb szimbólumok mutatják ahol sebesség korlátozásra, útépítésre számíthatunk.

Közbenső állomás megadása

Természetesen nem csak kezdő és vég célt állíthatjuk be, lehetőség van közbenső állomás(ok), megadására, már az tervezés elején, vagy akár a már kész útvonalon egyszerűen magán térképen.

közbenső állomás megadása az elejénközbenső állomás beszúrása a térképen

Az első esetben szúrjuk be az út során érintendő állomások neveit, a másik lehetőség ha a részletes térképen a egér jobb gombjával előugró menüből válasszuk a kék zászlót (Stage).

Ha kész vagyunk:

Az elkészült útvonalterv természetesen kinyomtatható, e-mail -ben elküldhető, GPS készülékbe feltölthető, illetve kedvencek közé elmenthető.

útvonal tárolása

Nyomtatás:

útvonal nyomtatási adatok

Válasszuk ki a nyomtatásban szereplő adatokat a kis pipákkal, alul saját megjegyzést fűzhetünk az adott útvonatervezéshez.

Michelin nyomtatása

A nyomtatási kép beállításánál az egyes csomópontokról a "Display map" szövegre kattintva egy mini térkép ugrik elő, így a rázosabb vagy számunkra ismeretlen szakaszokról pontos képet kaphatunk. Szintén nagyon hasznos a pontos útjelző táblák feltüntetése, hiszen így 100% pontossággal tudjuk, hogy most ennél a táblánál kell le, rá fordulni, vagy éppen tovább menni.

My Viamichelin saját fiókGPS Viamichelin

Ha regisztrálunk a Viamchelin útonaltervező oldalon, belépés után az útvonalakat elmenthetjük, könyvtárakba rendezhetjük, leírást adhatunk hozzá. Amennyiben GPS készülékbe szeretnénk feltölteni az útitervet, akkor a fenti képen látható hat GPS gyártó (TomTom, Viamichelin, Garmin, Mio, Navman, Navigon) egyik készülékével rendelkezünk letölthetjük fájlba a készített útvonalat.